Idézetek a művészetről Nitsche

Idézetek a művészetről 2


A szuggesztív idézetek a művészetről minden olvasó számára inspirációt jelentenek. A művészet arra hivatott, hogy helyreállítsa, felmutassa a modern, kizökkent világunk mögött húzódó értékeket. Számtalan művész fogalmazta meg, mit jelent számára a művészet. Nem önigazolásnak, inkább üzenetnek szánták. A témáról tartalmas gondolatokat, ars poeticát olvashatunk.

Az erő bennük van: idézetek a művészetről

A művészet médium. Mint ahogyan az alkotók is, akik munkáikon kívül komoly gondolatokat hagyományoztak tovább. Örökségül maradtak ránk szuggesztív idézetek a művészetről. Nagy erejű, tömör ars poeticák, örökérvényű igazságok és bölcsességek a mindennapokra.

Visszatérő motívum az a gondolat, mely arra hívja fel a figyelmet: egy dolog valódi lényege mindig az, „ami mögötte van”.

Inspiráló idézetek a művészetről

Íme, az összegyűjtött inspiráló idézetek a művészetről. Mindegyik idézet mellé egy történet.

Leonardo da Vinci munkásságára is jellemző a találó megfogalmazás.  Róla korábbi cikkünkben írtunk.

Idézetek a művészetről Magritte

 

„A művészet idézi fel a misztériumot, amely nélkül nem létezne a világ.”

Rene Magritte Carte Blanche c. festménye 1965-ben készült. Maga a művész ezt mondta róla:

„A látható dolgok láthatatlanok is lehetnek. Ha valaki a fák között lovagol valaki látja a fákat, de van, amikor nem. Mégis tudja, hogy ott vannak. A Carte Blanche lovasa a fák között rejtőzik, azok eltakarják őt. Azonban a gondolataink ereje felfogja mind a láthatót, mind a láthatatlant. Ezen a festményen láthatóvá tettem a gondolatokat.”

Idézetek a művészetről Arisztotelesz

 

„A művészet célja nem a külső forma, hanem a belső lényeg megjelenítése.” Arisztotelész

Arisztotelész művészetfilozófiája nem az élet egyszerű lemásolására utalt. A mimézis, az utánzás eredetileg mesteremberek és művészek tevékenységét jelentette.

Ennek eszköze a művészi képzelőerő: a valóság visszatükröződése. Arisztotelész mimézis-tana a belső jellemvonások reflekcióját hangsúlyozta.

Idézetek a művészetről Pilinszky
Ugyanezt fogalmazta meg több száz évvel később Pilinszky János is:

„A művészet se nem valóság, se nem utánzat. A művészet nem egyéb, mint a valóság kitalálása.”

Idézetek a művészetről Nietzsche

„A művészet első feladata, hogy megszépítse az életet.” Nietzsche

Nietzsche első jelentős műve A tragédia születése, mely 1872-ben jelent meg. Ebben olvasható a következő kijelentése:

„A művészet meg akar győzni minket az örök öröm létezéséről. Csak keresnünk kell, de nem magát, mint jelenséget, hanem ami mögötte van.”

Idézetek a művészetről Pierra della Francesca

 

„Az alkotás, a teremtés az egyetlen pofoncsapás, amitől egy kicsit megtántorodik a halál. A művészet a viszonylagos, időleges halhatatlanság gyönyörű formája. Csak verseket, festményeket, szimfóniákat szegezhetünk szembe a halálnak.” Keszei István

Keszei István 1956-ban kényszerült elhagyni Magyarországot. Magyar-latin szakra járt, Pesten volt, amikor kitört a forradalom. A halál nem volt ismeretlen számára. Testvérével együtt hazájától távol telepedett le. Soha nem térhetett vissza szülővárosába, Székesfehérvárra. Magányos lelki alkat volt, fiatalon, 1984-ben hunyt el.

 

Idézetek a művészetről Wagner

„…hol az élet megszűnik, ott kezdődik a művészet: életünk ifjú hajnalán belecsöppenünk a művészetbe, s azt sem tudjuk, hogyan; csak mikor már végére jártunk a művészetnek, vesszük észre nagy nyomorultul, hogy épp az élet az, mi nincs számunkra sehol!” Wagner

Wagner édesapja mintegy hat hónappal fia születése után tífuszban meghalt. Mostohaapja, a család barátja, Ludwig Geyer lett. Festő és színész volt, aki szeretettel foglalkozott a félárva fiúval. Megtanította festeni-rajzolni. A gyermek Wagner előbb tudta használni az ecsetet, minthogy megtanult volna írni-olvasni. A zene is csak később következett.

Idézetek a művészetről Picasso

„Időnként valaki olyan képet fest, mely mintha kinyitna egy ajtót, és lépcsőként arra szolgál, hogy más dolgokhoz vezessen.” Pablo Picasso

Freud pszichoanalízis művei jó alapot adtak a szürrealizmus elméletéhez is. Kinyitott egy ajtót, s a képzőművészek azóta előszeretettel használják egy tárgy, egy jelenség kétértelműségét, irracionalitását vagy a felszín mögött húzódó értelmét.

Idézetek a művészetről George Bernard Shaw

„A tükröt használod, hogy lásd az arcodat. Használd a műalkotásokat, hogy lásd a lelkedet.” G. B. Shaw

Shakespeare Hamlet, dán királyfi szájába adta azokat a híres sorokat, melyek azóta is vissza-visszatérnek a művészet jellemzése kapcsán. Bár a színjátékról írt, minden művészeti ágra érvényes meghatározása. Idézetek a művészetről címszó nem is nélkülözheti sorait:
„…melynek föladata most és eleitől fogva az volt és az marad, hogy tükröt tartson mintegy a természetnek; hogy felmutassa az erénynek önábrázatát, a gúnynak önnön képét, és maga az idő, a század testének tulajdon alakját és lenyomatát.”
Bernard Shaw kicsit tömörebben fogalmazta meg ugyanezt. Ezért szeretjük ezeket a rövid gondolatokat. Idézetek a művészetről mindannyiunk inspirálására.

hirdetés

 


Névjegy: Kajdocsi-Gera Ildikó

Kajdocsi-Gera Ildikó művészeti tanulmányait képző és iparművészeti szakközépiskolában kezdte. Főiskolai évei alatt rajzot, festészetet és a művészettörténet tanult. Gyakran merít inspirációt a régi idők mestereinek alkotásiból. A portrék és életképek festése is közel áll hozzá.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

2 Gondolat “Idézetek a művészetről