Salvador Dali idézet a festészetről

Legszebb idézetek a festészetről


A kivételes világlátással rendelkező művészek, képesek egyetlen mondatba sűríteni a világot. Nincs ez másképp a festőművészekkel sem. Összeszedtük néhány alkotó gondolatait a valóságról.

Olyan világmindenséget megrengető gondolatok ezek, hogy az olvasó szinte belerezonál. Egy-egy gondolat elolvasása után le kell állni. Minden ilyen idézet egy újabb megvilágosodás.

Több formája is van: egyaránt érdekes, ha a művész saját véleményét ismerjük meg, vagy ha a róla és a festményről ad valaki hiteles beszámolót, értékelést.

Hasonlóan találó idézeteket olvashat az alkotásról az Idézetek az alkotásról és a benne rejlő erőről c. válogatásunkban. Az  Idézetek a művészetről c. válogatásban szintén üdítő idézeteket olvashat a művészetről.

Gauguin híres idézete a festészetről

Gauguin idézete a festészetről

Behunyom a szemem, mivel látni akarok. – Gauguin

Gauguin különös életével kapcsolatban több kérdés is felmerülhet. Vajon miért menekült egyre távolabb a középszerű polgári városi világtól? Vajon megtalálta-e, amit keresett, az édeni paradicsomában?
1897-ben készült a ma már világhírű festménye, melyet végrendeleteként is értelmeznek. A cím sokat elmond: Honnan jövünk? Kik vagyunk? Hová megyünk?

hirdetés

Vincent Van Gogh idézetek a festészetről

 

Vincent Van Gogh idézete a festészetről

Festményeimet megálmodom, majd álmaimat megfestem. – Vincent Van Gogh

 

Vincent Van Gogh idézetek a festészuetről

A legfőbb vágyam, hogy megtanuljak hibásan festeni, a valóságnak olyan átalakításával, hogy hazugság legyen belőle, amely hazugság azonban igazabb a szó szerinti valóságnál. – Vincent Van Gogh

Van Gogh csupán 27 éves korában kezdett festeni. Legszebb munkái kevesebb, mint három év alatt jöttek létre. Korai, 37 évesen bekövetkezett haláláig rendkívül sokat dolgozott. E tíz év alatt több száz festménye készült el.

Edgar Degas idézetek a festészetről

 

Edgar Degas idézetek a festészetről

A művész nem azt festi, amit lát, hanem azt, amit másoknak meg kell mutatnia. – Edgar Degas

 

Degas életművének egy szakaszában a témát a lóverseny és a kávéház adta. Az 1870-es években érdeklődése a balett-táncosok felé fordult. Több száz alkotást készített e témában: akvarellt és olajképeket egyaránt.

 

Degas idézet

Festeni könnyű, ha valaki nem tudja, hogyan kell, de nagyon nehéz, ha tudja. – Edgar Degas

 

Ezek nem hagyományos portrék. Degas-t lenyűgözte az emberi test könnyed mozgása, a táncosok fegyelmezettsége, a különféle testtartás bája. Festményeinek pasztell színei varázslatosak.

Bernáth Aurél gondolata a kép valóságtartalmáról

 

Bernáth Aurél gondolata a festészetről

Nem a kép tárgya a fontos, hanem a szellemi valóság, amely általa testet öltött. – Bernáth Aurél

Bernáth Aurél nemcsak festőművész, művészeti író is volt egy személyben. Tőle talán a legkönnyebb az „idézetek a festészetről” témában a lényegről pontos megfogalmazást olvasni. A Magyar Képzőművészeti Főiskola tanára volt, és írói munkássága is jelentős.

Dalí őrületbe kergető idézete

Salvador Dali idézet a festészetről

Mikor én festek, a tenger tombol. Mások csak pancsolnak a fürdőkádban. – Salvador Dalí

Costa Brava a katalán tengerpart egyik gyönyörű öble. Nem csoda, hogy annak idején Salvador Dalí beleszeretett az egyik mediterrán hangulatú kis halászfaluba. Több halászkunyhót is felvásárolt, majd egy különleges rezidenciát alakított ki. 1930-82 között élt itt feleségével, Galával, akit egyben a múzsájának is tekintett. Az öböl és a sziget számos Dalí festményen megtalálható. A Portlligat-i ház ma már múzeum.

Paul Cézanne a festő helyes látásáról és megfigyeléséről

 

Paul Cezanne idézet

Ne azt fessük, amit látni vélünk, hanem amit valóban látunk is. – Paul Cézanne

 

Cézanne-ról többek között azt olvashatjuk, hogy mélyen intellektuális volt. Nála a szerkezeti rend mégis egyénivé vált, főleg a perspektívát illetően. A színek segítségével fejezte ki, amit látott. A tárgyak egymáshoz fűződő kapcsolata volt fontos a számára.

 

Giotto filozofikus idézete a festményekről

 

Giotto idézet

Minden festmény utazás egy szent kikötő felé. – Giotto

Kortársa, Giovanni Villani azt írta Giottóról, hogy „ebben az időben ő a festészet legfüggetlenebb ura, aki összes figuráját és minden testhelyzetet a természet szerint alkotott”. Giovanni Boccaccio pedig így vélekedett: „napfényre hozta ama művészetet, mely hosszú századokon át… lappangott”.

 

Rembrandt idézet a festészetről

 

Rembrandt idézete a festészetről

A festészet a természet unokája, mely Istenhez kapcsolódik. – Rembrandt

A 17. századi európai művészet egyik legjelentősebb állomása a Holland Aranykor, Rembrandt ideje. A vallás Rembrandt festményeinek központi témája, bár arról nincs adat, hogy formálisan valamelyik felekezethez tartozott volna. Az egyik legtermékenyebb festőművész volt: 2000 rajz, 600 festmény és 300 metszet maradt utána.

További inspirációt kívánunk alkotásához! Ezek az idézetek a festészetről megváltoztathatják a világot, vagy inkább azt, ahogyan a világot látni véljük.

 

 

 


Névjegy: Kajdocsi-Gera Ildikó

Kajdocsi-Gera Ildikó művészeti tanulmányait képző és iparművészeti szakközépiskolában kezdte. Főiskolai évei alatt rajzot, festészetet és a művészettörténet tanult. Gyakran merít inspirációt a régi idők mestereinek alkotásiból. A portrék és életképek festése is közel áll hozzá.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .