Mennyibe kerül egy festmény?


A festmények világa pulzáló. Valaki művészetet lát a képekben, mások üzletet vagy éppen lakberendezési kelléket. Mindegyikük esetében felmerül a kérdés: Mennyibe kerül egy festmény? Erre keressük a választ, és mutatunk néhány döbbenetes tényt.

Mennyibe kerül egy festmény?
Kiss Bálint: Dobó Katica dicsősége | másolatot készítette Kajdocsi-Gera Ildikó

Festményvásásárlás elött áll, vegye fel velünk a kapcsolatot>> Festmény rendelés

Ár és érték

Természetesen a kettő nem ugyanaz. Valami attól válik értékessé számunkra, ha valamilyen érzelem kötődik hozzá. Ez igaz a művészetre is. Ha inspirál, ha pozitív módon formál, vagy ha ízlésünknek megfelel, és nagyon tetszik valami, azért ha módunkban áll, szívesen kifizetjük az árat.

2018-ban egy New York-i árverésen 432 ezer dollárért kelt el az a kép, melyet mesterséges intelligencia készített. A számítógépes algoritmust egy párizsi számítógépmérnök és barátai készítették. A francia trióról maga a gyűjtő kijelentette: fogalmuk sincs a művészetről.

Mindenki maga döntse el, mit ért művészet alatt. Ugyanakkor egy festmény kapcsán talán joggal elvárható, hogy ne csupán egy színes folt legyen a szoba falán. Akit érdekel: korábban már jelent meg cikk a világ legdrágább festményei témával kapcsolatban.

A műtárgy kereskedelem

Azt talán nem is kell hangsúlyozni, hogy a legdrágább képek nem biztos, hogy a legértékesebbek is. A legdrágábban értékesített festmények listáján Picasso képei közül több is szerepel, pedig csak kevesen rajonganak a festményeiért. De a hangsúly ebben az esetben az értékesített szón van. Azon, hogy ezeket a műveket méregdrágán sikerült eladni a milliárdos gyűjtőknek, akik sokszor nem merik kifüggeszteni otthonukban, hanem hét lakat alatt őriztetik.

José Malhoa | másolatot készítette Da Vinci Studió

Ami pénzben kifejezhető, és ami nem

Forintban kifejezhető a vászon, a festékek, az ecsetek, a munka ára, de a tehetség ára, a tanulásra fordított idő és energia ára már nem. A hírnév ára sem, ami ugyancsak csalóka lehet.

A festmények Ft-ra lefordított árát nem csupán a méretük határozza meg. Még csak az anyagszükséglet sem, bár ez utóbbi komoly tényező, ugyanis a minőségi olajfesték nem olcsó. Az elsődleges szempont az: mennyi munkát, mennyi időt, szakmai felkészültséget igényel a kidolgozása. Van, amit technikailag rendkívül nehéz kivitelezni, vagy aminek a színkeveréséhez kell komoly képzettség.

készítette Kajdocsi-Gera Ildikó
Csontváry Koszta Tivadar| másolatot készítette Da Vinci Studió

Saját másolataim

A fentebbiek ismeretében következzen a saját munkáin és másolataink közül néhány példa, hogy viszonyítási alap legyen a megrendelő számára. Ez csupán általános tájékoztató.

Loreal legenda| másolatot készítette Kajdocsi-Gera Ildikó

Mutatjuk, mennyibe kerül egy festmény?

  • Kisméretű festmény másolat 79 000 – 92 000 Ft között
  • Nagyméretű festmény másolat 120 000 – 250 000 Ft között
  • Portré festés fotó alapján 85 000 – 120 000 Ft között
  • Több arcot, alakot ábrázoló festmény 130 000 – 150 000 Ft között
  • Nehezebb technikájú nagyméretű festmény 150 000 – 250 000 Ft között
Mennyibe kerül egy festmény?
Gyerekportré | készítette Kajdocsi-Gera Ildikó
Gyerekportré | készítette Kajdocsi-Gera Ildikó


Névjegy: Kajdocsi-Gera Ildikó

Kajdocsi-Gera Ildikó művészeti tanulmányait képző és iparművészeti szakközépiskolában kezdte. Főiskolai évei alatt rajzot, festészetet és a művészettörténet tanult. Gyakran merít inspirációt a régi idők mestereinek alkotásiból. A portrék és életképek festése is közel áll hozzá.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .