ikon festmények zárókép

Az ikon festmények spirituális tanítása


Az ikon festmények nem műtárgyak. Az ikonfestészet alkotásai nem a dekorációt szolgálják. Megszentelt képek, melyek célja az Isten és az ember közötti kapcsolat kialakítása. A nyugat-európai szentkép realisztikusan ábrázolja témáját. Az ikonnál azt érezzük, hogy meditációt közvetít. Az ikon festmények meghatározott színvilágot hordoznak. A szürke az egyetlen szín, amelyet az ikonfestészet soha nem használ.

Ikon festmények

 

Az ikonfestészet története

Az ikonok az ortodox egyház szentképei. A keleti ortodox hagyomány szerint az ikonfestészet megteremtése már a kereszténység nagyon korai szakaszában elkezdődött Európában. A 10. század végétől Oroszországban is elterjedt a kereszténység. Ezzel egy időben az ikonfestészet is kezdetét vette. Az ikon szerves része lett nemcsak az orosz kultúrának, hanem a középkori Európának is.

Az orosz ikonok világa

Az orosz ikonok világa egy titokzatos művészeti formát képvisel. Az orosz ikonok vizuális nyelvének fő jellemzője a fordított perspektíva. Lényege, hogy eltűnő pontjai a festményen kívül helyezkednek el. Így azt a látszatot keltik, hogy ezek a pontok a kép előtt vannak. Ezáltal a kép egy ablak lesz, melyen át az égi világba pillanthat a néző. Bár a régi orosz ikonfestők ismerték a lineáris perspektívát, nem alkalmazták ezt a technikát, mert nem felelt meg az ikon céljának és jelentésének.

ikon festmények Tarkovszkij Rubljov 2

Ikonfestészet Tarkovszkij Andrej Rubljov c. filmjében

Andrej Rubljovról, a híres XV. századi ikonfestőről Tarkovszkij készített filmet. Alkotása a filmtörténet egyik legendájává is vált. A szovjet hatalom 1971-ig nem engedte bemutatni, a kópiákat dobozban őrizték. A film megvilágítja Andrej Rubljov életének egy szakaszát. A film alapvonulata: a szerzetes-ikonfestő hosszú válság után visszatér művészetéhez.

ikon festmények Tarkovszkij Rubljov 1

A fekete-fehér film az utolsó képsorokban színesre vált és megmutatja az ikon festmények ragyogó és földöntúli világát. Tarkovszkij Rubljov filmje mondanivalójával, képi világával rabul ejti a nézőt.

Rubljov Szentháromság ikon szimbolikája

Andrej Rubljov minden idők egyik legnagyobb vallásos festője. Leghíresebb ikonja: A Szentháromság, melyen az angyalok sziluettjei kört alkotnak.

Az orosz régió a viszályok, az általános barbárság és a tatárrohamok között vergődött, de lassan kezdett kibontakozni az oroszokra jellemző lelkiség és identitás. Ekkor alkotta Andrej Rubljov a Szentháromság ikonját, a mennyei értékeket a földiek fölé helyezve.

Az ikon festmények hasonló témájú korábbi képein csak a jobb és bal oldali angyalok hajtják le a fejüket. Andrej Rubljov „Szentháromságában” a központi angyal alakját is meghajolt fejjel ábrázolta. Ez pedig egy körív benyomását kelti, amely elengedhetetlen az Istenség három személyként történő megjelenítésében. A három személy egy egység, nem pedig három különálló alak. Egy titokzatos világ küldöttei.

ikon_festmények Rubljov Szentháromság

Az aranyszínű elömlő fény, a zöld, a fényes okker, a rózsaszín és az ibolya finom árnyalatai, valamint a kék égbolt az ősi szépség, a mennyei harmónia képe.

Az ikon festmények spirituális tanítása

Az ikon megalkotása nem rutin és technikai tudás kérdése. A tehetség kevés hozzá, mert alázatosság és hit nélkül a festő nem tudja elkészíteni. Az ikon festmények spirituális tanítása elsősorban azt üzeni, hogy az ikonfestés szolgálat. A festő nem is írja alá művét, hiszen ő csak közvetítő, az alkotás az Úré. A festő névtelen maradt, nem lépett be az ikon megszentelt terébe.

Az ikon Istennel való élő kapcsolat, Isten megismerésének az eszköze. Szimbolikusan a beállítás ugyanolyan szerepet játszott, mint az arany háttér: Isten világának világosságát és szépségét kívánta megmutatni. Az ikonok aranyszínű háttere a szellemi világ és az isteni sugárzás szimbóluma.

ikon festmények Rubljov angyal

Az ikonon minden színnek saját jelentése van. Ezért Krisztus, Szűz Mária és a szentek ruháit vagy azok részeit, esetleg a fej körüli glóriát arannyal festették. A kör, mint a legegyszerűbb és legtökéletesebb forma egy másik módja annak, hogy kijelölje az eget, ellentétben a Földet szimbolizáló térrel.

A védelem érdekében néhány ikonhoz külön fedélféle tartozik. Arany vagy ezüstborításúak, drágakövekkel díszítettek. Ezek a bizánci művészetből származnak. A kor uralkodói és nemesei a legjobb ékszerészektől rendelték a külső borítást.

hirdetés

Ikon festmények Magyarországon

Néhány galéria és aukciós ház Magyarországon is foglalkozik eredeti ikon festmények eladásával. Néha magánszemélyek is hirdetnek eladó ikont. Aki ezt a csodálatos művészeti ágat szereti, az ikon stílusú képeket is vásárolhat. A modern ikonnak be kell tartania az ikonográfia szabályait, mind témájában, mind színeiben.

A 20. század elismert ortodox teológusa, Pavel Florenszkij atya így írt az ikon festmények kapcsán: „beszélnek, de vonalakkal és színekkel. Az ikon Isten festékkel írott neve.” Aki tehát ikont szeretne otthonában látni, annak ezzel is tisztában kell lennie.

ikon festmények Pavel Florenszkij

Összegzés

Az ikonfestészet legmeghatározóbb vonása a művész személyisége volt. Ikonfestmény csak akkor jöhetett létre, ha a művész élete a lelki megtisztulás felé haladt. Ehhez szüksége volt alázatra, mély hitre és őszinte lelki gyakorlatokra.

ikon festmények zárókép

Nem magától találta ki az ikonfestmény tárgyát, hanem az isteni téma látomásként megnyilatkozott előtte. Ha lélekben felkészült, akkor vethetett egy pillantást a transzcendentális világ egy kis részére.

 

 


Névjegy: Kajdocsi-Gera Ildikó

Kajdocsi-Gera Ildikó művészeti tanulmányait képző és iparművészeti szakközépiskolában kezdte. Főiskolai évei alatt rajzot, festészetet és a művészettörténet tanult. Gyakran merít inspirációt a régi idők mestereinek alkotásiból. A portrék és életképek festése is közel áll hozzá.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .