Amadeo Modigliani festménye

Dekoráció falra


A lakberendezés során előbb-utóbb felmerül a kérdés: mi kerüljön a falra? A jó értelemben vett dekoráció falra nem csupán fali dísz.

A dekoráció latin eredetű szó, jelentése: díszítés. A dekorációra való igény minden korban az ember egy sajátos jellemvonása. Mindig fellelhető az a törekvés, hogy egy üres felületet szeretnénk betölteni, tartalommal átlényegíteni.

Sandro Boticelli kékes hátterű festménye tökéletes választás egy kékes árnyalatokkal összeállított nappaliba

 

hirdetés

Amennyiben megtaláljuk az odaillő dolgot, a dekorációt, akkor az egyfajta szimbólum, egy üzenetet mely tükrözi személyiségünket is. A dekoráció, a díszítés az egyén számára mindig valami jelentést hordoz. A dekoráció hiánya is megmutat valamit egy személlyel kapcsolatban, akit az igénytelenség is jellemezhet.

A tárgyak, amivel körülveszi magát az ember, egyben remek leírást is ad róla: „A stílus maga az ember.” (Comte de Buffon).

Comte de Buffon idézet Magritte festményével

Kreatív dekoráció falra

Fali dekoráció kapcsán sokan falmatricában, poszterben és más kreatív díszekben gondolkodnak. A fali dekoráció széles skálája áll rendelkezésre. Magába foglalhat a nagymama fogfájós kutyuskát ábrázoló gobelinjétől kezdve, a kedvenc focicsapat poszteréig sok mindent.

Amadeo Modigliani kecses nőábrázolásának meleg árnyalatokban gazdag képe a bézs barna nappalit élettel tölti meg.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy az üres felületet kitölteni igyekvő, bármilyen fali dekoráció hatást gyakorol az egész helyiségre, így az ott zajló élet minőségére is. Az igényesebb ember feltétlenül gondolkozzon el, és válogassa meg, mivel tölti ki a falat, mert annak jelentősége, hatása van.

Sandro Boticelli reneszánsz korszakbeli képe feloldja ennek a modern kori nappalinak merevségét.

Festmény, dekoráció a falra

A mondandót negatív példákkal talán nem szükséges illusztrálni. Sajnos elég, ha a tágabb környezetünkben figyelmesen körbenézünk, a minőség, az esztétikum iránti igény csökkenő tendenciát mutat. Inkább azt vizsgáljuk meg példákon keresztül, hogy egy-egy festmény megfelelő dekoráció-e a falra, valóban mágikus kisugárzással bír.

Amadeo Modigliani festménye egy üde színfolttal billenti ki ennek a nappalinak az egyhangúságát.

Nézzük meg most két olasz művészt, akik különböző korban éltek, gyökeresen más stílusjegyekkel, felfogással jelenítették meg koruk nő ideálját.

Sandro Boticelli női portréja nagyon igényessé varázsolja a nappalit | Dekoráció falra

Sandro Boticelli csodálatos női portréja remek kiegészítője a berendezés pasztell árnyalatainak

Az egyik alkotó Sandro Botticelli (1455-1510), a másik Amadeo Modigliani (1884-1920). Szembetűnő, milyen más minőséget ad a térnek egy-egy remekmű. Bár két eltérő szemléletet képviselnek, más stílusjegy, más festési módszer jellemzi ezeket, de van közös vonásuk. Mindkettő igyekszik megragadni a női szépséget, a kecsességet és bájt tökéletesen megjeleníteni. Ez az igényesség átsugárzik a képekről és pozitívan befolyásolja a tér karakterét.

 

 


Névjegy: Kajdocsi-Gera Ildikó

Kajdocsi-Gera Ildikó művészeti tanulmányait képző és iparművészeti szakközépiskolában kezdte. Főiskolai évei alatt rajzot, festészetet és a művészettörténet tanult. Gyakran merít inspirációt a régi idők mestereinek alkotásiból. A portrék és életképek festése is közel áll hozzá.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .