Szerzői jogvédelem festményvásárlás esetén


A szellemi termékek, művészeti alkotások is szerzői jogvédelem alatt állnak. Aki festménymásolatot rendel, annak tudnia kell arról, hogy milyen festményeket lehet másolatban elkészíttetni. A szabályok védik a megrendelőt, a másolat készítőjét, sőt az eredeti mű esetleges jogutódjának érdekeit is. Ismerjük meg a biztonságos lehetőségeket.

szerzői jogvédelem

A régi festményekbe való anyagi befektetés, egyre gyakoribb a mai világban. Ugyanakkor sok hamis festmény kering a piacon. A világ legdrágább festményeiről már írtunk. Érintőlegesen ismertettük a festményhamisítás témáját is. Segítségnyújtásként most a szerzői jogszabályozást nézzük át. Az Art magazinban megjelent Popper Viktória cikke, mely a laikusoknak is követhető egyszerűséggel, részletesen leírja ezt. Ebből idéznénk most. A teljes írás itt olvasható.


hirdetés


A szerzői jogi szabályozás lényege

A szerzői jog speciális jogterület, amely a szellemi alkotások, tehát az irodalmi, tudományos és művészeti művek oltalmára hivatott. A védelem automatikusan, a mű létrejöttével keletkezik, azonban nem tart örökké: a művet a szerzői jog csak meghatározott ideig védi: a szerző életében és a halálát követő évtől számított hetven éven át.

A szerzői jog fogalma

A szerzői jog tulajdonképpen egyfajta kizárólagos tulajdonjog.

A szerzőnek vagyoni jellegű jogai keretében joga van műve egészének vagy valamely azonosítható részének anyagi vagy nem anyagi formában történő bármilyen felhasználásához és minden egyes felhasználás engedélyezéséhez, illetve jogosult a felhasználásra másokat felhatalmazni (általában ún. felhasználási szerződéssel). A felhasználás joga tulajdonképpen a mű másolására, többszörözésére, illetve terjesztésére szóló jogosultságot jelenti.

A szabad felhasználás a képzőművészetben

A szabad felhasználás esetei a szerzői jogi védelem alatt álló képzőművészeti, iparművészeti vagy fotóművészeti alkotás reprodukálásakor csak igen szűk körben érvényesülnek, következésképp a szerző életében és a halálától számított hetven évig a reprodukáláshoz a szerző vagy a felhasználási jogosult engedélye szükséges szinte minden esetben.

Szerzői jogvédelem

Mi a különbség a hamisítvány és a másolat között?

A festményhamísítás jelentős anyagi haszonszerzés céljából egy olyan másolat elkészítése, mely megtévesztésig hasonlít az eredeti festményre. A hamisító ehhez minden eszközt felhasznál: pl. a kornak megfelelő vászonanyag, a festékek, régi keretek.

Itt található egy korábbi írás az oldalról a festményhamísítás kapcsán:

A törvényes másolat készítésének feltétele

A festményhamisítás súlyos bűncselekménynek számít, ennek még az esetleges látszatát is kerülni kell. Ha másolat készül, bizonyos szabályokat a festőnek mindenképpen be kell tartani:

  • A másolat mérete ne egyezzen meg az eredeti kép méretével, 1-2 cm eltérés már megfelelő lehet.
  • A kép hátoldalán a vászonra rá kell írni, hogy a festmény másolat, fel kell tüntetni a festés dátumát, valamint azt, hogy ki festette a másolatot.

szerzői jogvédelem 2

Összegzés

A jó festménymásolat rendeltetése, hogy közvetítse azt a misztériumot, ami az eredeti alkotásban megszületett. Azt a szellemi minőséget, amit számunkra egy megfizethetetlen kép hordoz, azt a színharmóniát, azt a tökéletes kompozíciót. Ezt megkaphatjuk színvonalas másolatokban, ezáltal többen is részesülhetünk valami magasabb eszmeiségben, valami emelkedettben.

Az igényességre, a minőségre való törekvés nem csak abban rejlik, hogy milyen festményt akasztunk a falra. A nívós dolgok az élet minden területén segítenek bennünket, hogy ne süppedjünk bele a középszerű létbe.


Névjegy: Kajdocsi-Gera Ildikó

Kajdocsi-Gera Ildikó művészeti tanulmányait képző és iparművészeti szakközépiskolában kezdte. Főiskolai évei alatt rajzot, festészetet és a művészettörténet tanult. Gyakran merít inspirációt a régi idők mestereinek alkotásiból. A portrék és életképek festése is közel áll hozzá.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .