Félrfi Óramárkák rangsora Albert Riele

Óramárkák rangsora képzőművész szemével 1


Mit szeretünk a luxus karórákban? Kulturális körutazás ínyenceknek: luxus óramárkák rangsora a tervezés szemszögéből. Mutatjuk, mit lát a képzőművész az órákban.

Az idő misztérium. Régebben az óramárkák rangsora még nem számított, de számtalan filozófust, írót és képzőművészt foglalkoztatott az idő kérdése. Napjaink legismertebb óraábrázolása Salvador Dalihoz köthető. A festő számtalanszor ábrázolja az elfolyó időt jelképező olvadó órákat.  Mutatjuk a rangsort.

Órák misztériuma a képzőmüvészetben

Tipp: Rendeljen meg Dali másolatot a falára>> festmény rendelés

A luxuskarórák története

A képzőművészetben festményen az első mechanikus óraábrázolást I. Cosimo’ de Medicinek, Firenze hercegének félalakos portréábrázolásán láthatjuk. Ez a férfi karóra őse is lehetne. A világon az első női karóra1812-ben Breguet Mária Karolina, nápolyi királyné részére készült.

Óra ábrázolás a festészetben
A svájci óragyártás a világon a leghíresebb. A karórák fejlődésének elmúlt évszázadában első számú szerephez jutott. A legfontosabb törekvés itt arra irányult, hogy a nagyobb óraszerkezetek hordható formára zsugorodjanak: megszületett a zsebóra és karóraforma. A másik elengedhetetlen cél, hogy ezek az órák egyre megbízhatóbban, pontosabban működjenek, és minél kisebb szerkezetek készüljenek.

Amióta manufakturális óragyártás létezik, azóta létezik az óramárkák rangsora is. A luxusórák, minden más termékhez hasonlóan, egy magasabb minőséget jelölnek.
Jellemzően szerkezetileg és tervezés szempontjából is valami jobbat, egyedibbet igyekeznek nyújtani az általános tömegcikknél. Van, akinek az eredetiség mellett a különleges funkciók a választás feltételei.

hirdetés

Szempontok az óramárkák rangsora felállításához

Ma már órák nélkül elképzelhetetlen az élet. Az idő „felgyorsult”. Túlzás nélkül megállapítható, hogy az értéke – miként Hamvas is írja – az arannyal egyenértékű.

Hamvas idézet az időről
Maga az óra, az igényes órakészítés mindig is műalkotás és művészeti kategória volt. A tervezésnél lehet a technikai rész vagy a művészi szempont az első. Az alábbi lista főleg ez utóbbit veszi figyelembe.

Óramárkák rangsora ismertségi és minőség alapján

A sokak által ismert híres óramárkák méltatására és jellemzésére nem szeretnénk kitérni.

 1. Rolex
 2. Omega
 3. Doxa
 4. Zenit
 5. Longines
 6. Vacheron-Constantin
 7. Cartier

Inkább bemutatnánk kevésbé ismert, kevésbé népszerű, a konvencionálistól kissé eltérő darabokat. Ezek a felsőbb és luxus kategória kívánalmai mellett, szintén maximálisan eleget tesznek a kifinomult és remek művészeti design kritériumainak is.

Férfi óramárkák rangsora a képzőművész szemével

Sorakozzon most pár darab a felső és luxus kategóriák kevésbé ismert magas minőségű férfi órái közül, amelyek a művészeti design szempontjából is a legszebbeknek mondhatók. Lehetetlen az összes szép és igényesen elkészített óra mesterművet itt méltatni, de képzőművész szemmel válogattunk néhány darabot.

 1. Eterna Adventure

  Férfi óramárkák rangsora: Eterna AdventuraLetisztult design, a számlap hibátlan leolvashatósága. A fekete sötétszürke és kevés sárga színkombinációja nagyon visszafogott és rendkívül elegáns egyben. A finom szövésű szíj. A remekül felépített és tervezett, művészeti szempontból is kifogástalan design darab.

 2. Albert Riele Challenger típusú órája

  Félrfi Óramárkák rangsora Albert RieleEz az óra nem utánoz, hanem újat teremt,. Nagyon egyedi forma és színvilággal rendelkezik a magas minőség iránti elkötelezettség szerint. A harsány narancs óraszíj mégsem tolakodó, a tüzes narancsos színek megismétlődnek a számlapon.

 3. TAG Heuer Grand Carrerakép

  Félrfi Óramárkák rangsora TAG HeuerSzürke, fekete és élénksárga, rendkívül elegáns kombináció. Az óra megannyi részlete egyenként is elismerésre méltó, de így együtt valami egészen csodálatos született.

 4. Epos – Sophistiquée

  Félrfi Óramárkák rangsoraEposRendkívül szép a belső óraszerkezet, mely az óra számlapját külső díszként szolgálja. A szép belsőt övező mutatók és számjelzések egyszerűséggel és visszafogottsággal teszik ezt, így válik igazán remek, elegáns és különleges darabbá.

 5. TAG Heur – Carrera

  Félrfi Óramárkák rangsora Carrera TAG HeurA művészeti design szempontjából egy gyönyörű darabot láthatunk. Minden részlet tökéletesen átgondolva, igényesen megtervezve. A fekete és sötétszürke együtt remek színpárosítás, kombinálva kevés finom vonalas narancsszín jelzéssel.

 6. Edox – Grand ocean

Félrfi Óramárkák rangsora EdoxA rozéarany, sötét acélszín és a Van Dyck barna együtt gyönyörű és határozott színkombinációját láthatjuk. Nagyon visszafogott, finom számjelzésekkel és mutatókkal.
Művészeti design szempontjából egy gyönyörű és igényes darabot csodálhatunk meg.

Női óramárkák rangsora a képzőművész szemével

A szép, jól megtervezett művészeti design szempontjai szerint egy női óra az eleganciát, igényességet kell, hogy tükrözze.
A felső és luxus kategóriák kevésbé ismert magas minőségű női órái közül válogattunk, amelyek a művészeti design szempontjából is a legszebbeknek mondhatók.

 1. TAG Heur Carrera Női óramárkák rangsora TAG Heur

  Klasszikus, egyszerű forma. A nőies apró kristályberakás, a rozéarany színű mutatók és számjelzések szép ambivalenciában vannak a férfias sötét színnel. Gondosan megtervezett design, határozott vonalvezetéssel.

 2. Edox La Passion Női óramárkák rangsora Edox

  Ebben az órában nincs visszafogottság. Az erős, harsány pink színek bátran törnek utat maguknak. Ugyanakkor az ezüst egyszerűsége gyönyörűen keretezi az élénk színvilágot. Az apró kövekkel egy ékszer hatását kelti. A számlap kis betekintést enged a belső, mozgó, szép óraszerkezetbe.

 3. Marvin – Malton Round Ladies Női óramárka Marvin

  Pasztellszínek finom eleganciája, az arany és gyöngyház megnyerő színvilágának kombinációja, a számlap hibátlan leolvashatósága.Légies, könnyed, kifinomult nőies hatást kelt. Egy letisztult, igényes design munkát csodálhatunk ebben a szép darabban.

 4. Fredeique Constan – Slim Line Női óramárka Fredeique Constan

  Az épített számlap gyöngyház fénye minden színében bámulatosan szép. A számok jelzése nélkül és a finom árnyalatok ellenére is a mutatók könnyen értelmezhetőek. Az apró kristályberakás és az elegáns árnyalatú szíj együttese az óra és ékszer igazi együttes szépségét mutatja.

 5. Edox – Les vauberts Női óramárka Edox Les Vauberts

  Nagyobb méretű, határozott vonalvezetésű, mégis elegáns női óra kategória. A sötét árnyalatok és a rozéarany rendkívül elegáns együtt, szép harmóniát ad.Gyönyörűek azon órák, amik a belső finomszerkezet működésébe betekintést adnak.

 6. Albert Riele – Gala

Női óramárka Albert Riele Gala
Utolsónak egy igazán szép darab, melyet a finom elegancia, az egyszerűség, a kerek sziluett örök érvényű design-ja jellemez.
A klasszikus lekerekített forma, a finom szíjfűzés hibátlan összhatású. Ezüst és őzbarna árnyalatai puritán hatást váltanak ki, mégis nagyon elegáns.

Összegzés

Ma az óramárkák sokszínűsége könnyen zavarba ejti az óraválasztás előtt álló vásárlót, hiszen szinte bármit választhatunk. A kérdés csak az: mennyit szánunk rá.
A magas minőségi követelmények mellett az esztétika, a tökéletes művészi igényű design csak növeli az óra értékét. Óraválasztásunk sok mindent el fog árulni, tükrözni fogja ízlésünket, igényességünket. Ne feledjük: a „stílus, maga az ember”.

Végezetül pedig álljon itt egy elgondolkoztató novella, azok számára, akik óravásárlásban vagy ajándékozásban gondolkodnak>> Bevezetés az óra felhúzásához adandó utasításokhoz


Névjegy: Kajdocsi-Gera Ildikó

Kajdocsi-Gera Ildikó művészeti tanulmányait képző és iparművészeti szakközépiskolában kezdte. Főiskolai évei alatt rajzot, festészetet és a művészettörténet tanult. Gyakran merít inspirációt a régi idők mestereinek alkotásiból. A portrék és életképek festése is közel áll hozzá.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Egy kis gondolat “Óramárkák rangsora képzőművész szemével