Leonardo da Vinci Munkássága ömören

Leonardo da Vinci munkássága 3


Leonardo da Vinci munkássága olyan kifejezéseket vonz, mint: istenadta tehetség, zseni, polihisztor, tudós. Bár festőként lett híres, több területen is rendkívüli képességek birtokában volt.

Leonardo da Vinci Munkássága ömören

 


Tipp: Leonardo festménymásolatot a falára? Rendeljen stúdiónkból eredeti festményeket vagy minőségi, kézi festésű másolatokat>> Festmény rendelés | Festmény árak


 

Leonardo da Vinci munkássága

Nemcsak a képzőművészet terén. Például csodálatosan énekelt. Számtalan rajz, rajzvázlat maradt utána, de befejezett festményeinek száma csekély. Mégis a művészettörténet legnagyobbjai között ünnepli őt a világ.

Leonardo da Vinci portré

Kétségkívül Leonardo da Vinci munkássága szülte a világ valaha készült legikonikusabb műveit. Hogy miért nem szerepel közülük egy sem a világ legdrágább festményei között? A válasz egyértelmű: mert Leonardo da Vinci munkássága és annak gyümölcsei felbecsülhetetlen értékűek.

Leonardo da Vinci élete

Munkássága az itáliai reneszánsz idején teljesedett ki. Leonardo da Vinci élete egy olyan korszakban bontakozhatott ki, mely a művészet varázsában élt. Az olaszországi Vinci mellett született 1452. április 15-én. Apja, a 25 éves jegyző nem vette feleségül gyermeke édesanyját, Caterinát, a fiatal parasztlányt. Fiát azonban magához vette, taníttatta.

Leonardo da Vinci élete Firenzében kezdődött igazán, Verrocchio műtermében sajátította el a festészet és szobrászat alapjait. Majd két évtizedig Milánó következett. Erre az időszakra esik festészetének kibontakozása. Itt készítette első anatómiai tanulmányait is.

Leonardo da Vinci élete első és második firenzei, illetve milánói korszakra tagolódik. Kisebb megszakításokkal e két város volt az otthona, alkotásainak színtere. 1513-ban három évre Rómába utazott. X. Leó pápa kívánságára matematikával és tudományos ismeretekkel foglalkozott. Élete utolsó éveit a Milánót visszahódító I. Ferenc francia király meghívására Cloux kastélyában töltötte.

Giorgio Vasari egy 16. században élt itáliai festő, építész, akit gyakran neveznek az első művészettörténésznek. Többek között Leonardo da Vinci élete is szerepel híres könyvében, melynek címe: A legkiválóbb festők, szobrászok és építészek élete.

hirdetés

Leonardo da Vinci halála

A reneszánsz zseni 67 éves korában hunyt el. Egészségi állapota ismert, jobb keze két évvel korábban lebénult. Ez nem akadályozta munkájában, tovább festett és rajzolt. Életrajzírójától tudjuk, hogy hónapokon át beteg volt, szellemileg azonban teljesen ép maradt.

Leonardo da Vinci halála kapcsán egy legenda maradt fenn. Eszerint Ferenc király ott volt mellette, az idős művész fejét a karjában ringatta. Jean Auguste Dominique Ingres festményen örökítette meg a jelenetet.

Leonardo da Vinci művei

Leonardo da Vinci művei öt fő témába sorolhatók: rajz és festés, szobrászat, építészet, mechanika és az emberi anatómia. Élete során szokásává vált, hogy tanulmányait aprólékosan feljegyezze, lerajzolja füzeteiben. Táplálta a szüntelen kíváncsiság. Ha valamely kérdéssel foglalkozott, akkor annak minden részletét meg akarta érteni. Például rendkívül izgatta a repülés: Hogyan repülnek a madarak? Ehhez látnia kellett a madár testének anatómiáját. Mivel szerette az állatokat, nem ölte meg őket, szigorúan vegetáriánus volt. Elhullott madarakat boncolt fel, hogy a test szerkezetét megvizsgálja.

A lineáris perspektívát használta. Sokat tanulmányozta, hogyan lehet ábrázolni a háromdimenziós tárgyakat sík felületen: amikor azok közelebb vagy távolabb, és amikor erős fényben vagy félhomályban vannak. Leonardo da Vinci művei bizonyítják, hogy ismerte és használata az aranymetszés szabályát.

A kor szokásainak megfelelően támogatóra volt szüksége. A Mediciek Firenzéje, a Sforza hercegek Milánója ezt lehetővé tette. Még a hírhedt Cesare Borgia is a munkáltatója volt, katonai mérnökként dolgozott neki. Egy híd tervezése kapcsán Niccolo Machiavellivel is kapcsolatba került. Az ő segítségévek kapott megbízást az anghiari csata festésére.

Leonardo da Vinci művei közül több is befejezetlen maradt. Talán, mert egyszerre számtalan dologgal foglalkozott, vagy mert mindig a tökéletességre törekedett. A már említett Vasari életrajzban olvashatjuk azt is, hogyan készült talán leghíresebb munkája, a Mona Lisa. A mester zenészeket és bohócokat szerződtetett, hogy szórakoztassák modelljét. Ugyanis a szájat folyamatosan a mosoly íveként akarta látni.

Leonardo da Vinci festményei

Leonardo már a szárnypróbálgatások elején átütő sikert aratott. Amikor még Verrochio műhelyében mestere megbízta egy angyal megfestésével a „Krisztus megkeresztelése” c. munkáján, Leonardo sokkal jobbat alkotott, mint a gazdája. Állítólag Verrochio morgolódott, hogy soha többet nem fest, ha egy fiúcska képes legyőzni.

A Mona Lisa, azaz a Gioconda Leonardo da Vinci festményei közül a legtöbbet emlegetett alkotás.

Leonardo da Vinci munkássága Mona Lisa részlet

„Leonardo e festményének mosolya oly bájos, hogy úgy tűnik, inkább isteni, mint emberi” ­

– írta róla Giorgio Vasari.

A másik legfontosabb és leghíresebb műve egy milánói kolostor refektóriumába készült freskó, az Utolsó vacsora.

Leonardo da Vinci Munkássága Utolsó vacsora

Leonardo da Vinci Munkássága: Az Utolsó vacsora c. festmény a Santa Maria delle Grazie-templomban található. Az utolsó vacsora (latin cena Domini, cœna Domini, ’az Úr vacsorája’) Jézusnak és tizenkét apostolának utolsó közös pászkavacsorája a Jézus elfogatását és keresztre feszítését megelőző estén. A keresztény vallás hívői az eseményre a nagycsütörtöki úrvacsora-liturgia keretében emlékeznek.

 

Leonardo da Vinci festményei az ember és a természet részleteinek pontos megfigyelését tükrözik. Rendkívül precízen tanulmányozta az emberi test arányait, az anatómiát és az arckifejezéseket.

Az árnyékok és a fény játéka elbűvölte, tudományos alapossággal vizsgálta a „levegőperspektívát”. Korát megelőzve tudatos volt arról, hogy a távoli formák színei a levegő mennyisége szerint változnak.

A messzeségben zöldellő fák kékesnek tűnnek. Az árnyékok esetében pedig az a meghatározó, hogy milyen színű felületre esik. Leonardo da Vinci festményei azt mutatják, hogy figyelembe vette az optikai jelenségeket.

Leonardo da Vinci rajzai

A 21 éves művész 1473-ban, Firenzében készítette első fennmaradt, az Arno völgyét ábrázoló ceruzarajzát. Leonardo da Vinci rajzai sokfélék. Megtalálható többek között az anatómia, zoológia, botanika, geológia, optika, aerodinamika és a hidrodinamika témája is. Több száz rajza, vázlata és több száz oldalnyi írása maradt fenn.

Da Vinci rajzai között fennmaradt egy kusza vonalakat tartalmazó is. Egy Madonna-képhez szerkesztett vázlat. Jól mutatja, hányféle variációt készített, míg elégedett lett az eredménnyel.

Leonardo da Vinci munkássága grafika részlet

A körbe és négyzetbe szerkesztett férfialak az emberi test tökéletes arányairól készült világhírű rajza. Anatómiailag is mind a mai napig hibátlan. Idős korában, már francia földön készítette özönvíz rajzsorozatának legszebb darabjait

Leonardo da Vinci szobrai

Számtalan szoborhoz készült rajz és vázlat maradt ránk. Leonardo da Vinci szobrai közül mégis kevés valósult meg. Nem készült el a Sforza-emlékmű, mint ahogy Trivulzio zsoldosvezér lovas szobra sem. Az ágaskodó ló kompozíciója mindig is vonzotta Leonardo képzeletét. Az a kis bronzszobor, amely feltehetőleg I. Ferenc francia királyt ábrázolja a budapesti Szépművészeti Múzeum tulajdona.

Leonardo da Vinci találmányai

Számtalan újítás, futurisztikus elképzelés fűződik nevéhez, amelyek úttörő jelentőségűek voltak. Mivel rendkívül bizalmatlan volt környezetével, nem adta ki terveit. Ezért Leonardo da Vinci találmányai közül nagyon sok teljesen elveszett, csak utalásokból tudunk róla.

Ami azonban biztos, hogy foglalkozott a Róma környéki mocsarak lecsapolásával. Légcsavart tervezett, ez az alapja a mai helikoptereknek is. Rendkívül érdekelték a repülő szerkezetek.

Mivel rendszeres háborúk folytak az egyes városállamok között, nagy igény volt a harcászati dolgok fejlesztésére. Leonardo da Vinci találmányai között láthatunk ostromhoz való íjász gépet, ostrom katapultot, tankot, sarlós harci szekeret, több csövű ágyút is. Sőt a tengeralattjárót, a békauszonyt és a búvárruhát is megálmodta.

Mechanikus szerkezetei a kétkezi munkát segítették. Tervezett posztóvágót és nyomdagépet, desztillálót és forgatható tetejű szélmalmot egyaránt. Anatómiai kutatásai révén ismerte és lerajzolta a szemlencsét, a látósugarat, lencséket, szemüvegeket, tükröket tervezett.

Összegzés

Az ógörög tekhné vagy a latin ars szó mesterséget és művészetet is jelent, még nem is különül el egymástól. Leonardo a reneszánsz embereszményt testesítette meg, aki sokoldalúságával a tudományokban és a művészetekben is jártas volt. A róla szóló írásoknak könyvtárnyi irodalma van. Leonardo da Vinci munkássága mai ésszel felfoghatatlan. Élete, festményei, rajzai, találmányai mind a mai napig csodálattal töltenek el mindenkit.


Névjegy: Kajdocsi-Gera Ildikó

Kajdocsi-Gera Ildikó művészeti tanulmányait képző és iparművészeti szakközépiskolában kezdte. Főiskolai évei alatt rajzot, festészetet és a művészettörténet tanult. Gyakran merít inspirációt a régi idők mestereinek alkotásiból. A portrék és életképek festése is közel áll hozzá.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

3 Gondolat “Leonardo da Vinci munkássága